Codegarden 2019 – H5YR

Igen i år var jeg til Umbraco’s Codegarden. Hvilket var en mindst ligeså vild oplevelse som sidste år, hvor det var min første gang på Codegarden.

Som altid er Codegarden en festival for alle der elsker Umbraco, og det fællesskab som er bygget op omkring det. Og man føler sig velkommen fra starten, også selvom man ikke kender så mange. Folk er åbne og deler gerne ud af deres viden og erfaringer.

Umbraco V8

Eftersom Umbraco tidligere på året lancerede deres V8, så var det naturligvis et af de store emner på konferencen i år. Og det er ikke uden grund, for motoren har fået en alvorlig oprydning, og benchmark tests tyder også på det bliver bedre for dit websites performance.

Men der er også sket store forbedringer i selve redaktør oplevelsen af V8, herunder særligt oversættelsesflow og det der kaldes “infinite editing”. Det er fantastisk at arbejde med et CMS, der gør så meget ud af brugerfladen, og rent faktisk sætter sig i den daglige brugers sted.

Skal du opdatere til V8?

Noget af det, som langt de fleste nok tænker er: “Skal vi snart opdatere til V8?”
Det var naturligvis også et emne for en talk på konferencen. Jeg har allerede fået forespørgslen et par gange.

Callum Whyte, der er MVP og Certified Master, holdt et oplæg om forskellene på 7 og 8, og hvad der skal til for at gå fra 7-8.

Svaret er faktisk umiddelbart nej, du kan ikke opdatere fra 7 til 8. Det du kan gøre, er at migrere dit site, og der findes nogle værktøjer til det, men uanset om vi har det eller ej, så skal der en rigtig god grund til, da det næsten tager lige så lang tid at sætte det hele op på ny i V8, og det er ikke alle packages der kan køre V8 endnu, så det kræver en del arbejde at opgradere et eksisterende site.

Når det er sagt, så er V8 en fantastisk udvidelse i rækken af The friendliest CMS.

Hvordan udvikler vi talent

Et af de emner der optager mig rigtig meget er, både hvordan vi bedst muligt performer i teams, og hvordan vi som individer kan gøre hinanden bedre. Det var også temaet for Emma Burstows oplæg om læring og samarbejde i teams.

Et af Emmas hovedbudskaber er, at vi som team, eller kollegaer og forskellige afdelinger lider under “The Underpants Gnome Syndrome” – Og hvis du ikke ved hvad det er, så kommer her en South Park reference til dig:

Så vi har alle et fælles mål vi skal til, men vi har ingen klar vision om hvordan vi skal komme derhen.

Men det er jo “bare”

En af de ting, jeg hørte omtalt flere gange, og som jeg selv er skyld I at gøre rigtig tit er at sige: “Jamen det er jo bare”, eller “det er nemt nok, du skal bare gøre sådan og sådan”. Men det er det ikke – For nogen der kender svaret, fordi de har prøvet det før, så er det lige til.

Derudover underminerer det de personer, som sidder og udfører arbejdet – For de har måske brugt mange år på skolebænken, eller ved selv at undersøge og sætte sig ind i det. Jeg ved ikke med dig – Men jeg vil da gerne have anerkendelse for alle de timer jeg har brugt på at lære det jeg kan i dag 🙂

Og så handler det utrolig meget om empati. Empati og inklusion i tech-branchen, som Carole Rennie Logan havde en speak om. For der ER store udfordringer  med fordelingen af køn (heldigvis skubber den sig den rette vej) i tech-branchen. Og Carole kom ind på dette i sin talk om emnet – både set i forhold til empati og inklusion.

Tilgængelighed på websites

Et andet emne der er rigtig meget på dagsordnen i Umbraco Communitiet er tilgængelighed. For selvom vi nemt kan lave lækre og gennemtænkte webløsninger, der fungerer på UX og UI siden, så findes der en relativt stor procentdel af verdensbefolkning, som af den ene eller anden årsag, har sværere ved at bruge vores digitale løsninger. Det kan være både fysiske og psysike udfordringer der gør dette.

Denne talk fik mig personligt til at tænke rigtig meget på hvordan vi sætter vores løsninger sammen. En ganske enkelt ændring af f.eks småting kan gøre det lettere for brugerne at læse teksten <– eksempelvis kontrasten af grå mod hvid. Talken blev leveret af Tiffany Prosser, som jeg vil give en stor ros for at bringe det her emne op. Sammen med en stor del andre i Umbraco communitiet arbejder hun på at gøre selve Umbraco CMS mere tilgængeligt, hvilket jeg har stor respekt for!

 

Inspiration og BINGO!

Noget af det, som er helt fantastisk ved Codegarden er, at det er 3 dage, fyldt med nogle af de førende eksperter inden for Umbraco, og generelt virkelig rare og åbne mennesker der deler deres viden og erfaring med Umbraco.

Og så er der den famøse Bingo, som skal opleves! Der er crazy præmier (kunne du ikke også tænke dig en mur med et Umbraco logo?), vanvittige indslag som du ikke finder på ret mange konferencer. Og selveste Chili Klaus kiggede forbi, og gav 2 stakler en lille smagsprøve. Dolly Parton og Kenny Rogers kiggede også forbi og gav et par numre.

Open Space Session

Sidste år deltog jeg desværre ikke i Open Space Sessions, men det gjorde jeg i år. Det kan til at starte med, virke lidt specielt, særligt hvis man ikke er så aktiv i communitiet, som jeg ikke har været, men når man først deltager i en (jeg gik efter dem der ikke var tech-mindede) er det rigtig fedt, for alle har mulighed for at deltage, og reglen er, hvis man ikke føler man kan deltage, er det helt ok at gå, finde en anden session, eller tale med andre der ikke deltager – Der kommer noget fedt ud af det. Og samtalen skal have lov til at gå i den retning, som den gør, for det er “meant to be”, som The Chief Unicorn sagde i introduktionen.

Umbraco for Everyone

Umbraco har sine rødder i udvikler miljøet, og langt de fleste aktive i communitiet er udviklere. Det er rigtig fedt, at så mange bruger så meget tid og energi på det. Men jeg vil, som non-dev. gerne bidrage til fællesskabet og produktet. Og det er lige præcis hvad den Open Space Session jeg deltog i handlede om. Mike Taylor fra UK har nemlig startet initiativet Umbraco Practitioners, der forsøger at samle projektledere, UX’ere content editors mm. Det er et relativt nyt initiativ, og har endnu ikke fundet sin form, men jeg vil klart anbefale alle, der arbejder med Umbraco til dagligt om at følge med, og evt deltage. Jeg har i hvert fald tænkt mig at følge godt med, og deltage i deres online meetups.

Codegarden20?

Hvis du fortsat er med helt herned til, så tænker jeg, at du må være interesseret i at komme med næste år. Og i så fald, har de allerede lanceret websitet for næste års Codegarden – Jeg skal i hvert fald helt sikkert med næste år!

#H5YR

Leave a Reply

%d bloggers like this: