Recap af codegarden 2018

Enhjørninger, en væltet bil, bingo, øl og masser af udviklere. Det var lidt af det jeg havde hørt om Umbracos Codegarden.

Så I år, da jeg fik chancen for at deltage, skulle det være. Codegarden18 foregik fra den 23.-25. maj. Det var første gang jeg deltog og lad os bare sige, at det ikke er sidste gang. Men hvis du hverken ved hvad Umbraco eller Codegarden er, så får du selvfølgelig en kort intro her – Hvis du er bekendt med Umbraco og Codegarden, så hopper du bare det over 😉

Umbraco

Umbraco er et Content Management system (CMS), med hovedkvarter i Odense. Jeg har efterhånden set nogle forskellige systemer, og jeg må bare sige, at jeg ikke er stødt på et CMS, som har tænkt så meget på den daglige bruger, redaktører, tekstforfattere mm.

Codegarden

Codegarden er den største, og eneste officielle Umbraco konference, der er arrangeret af Umbraco HQ selv. Konferencen bliver holdt i DOK5000 I Odense. I 2017 deltog mere en 600 udviklere fra hele verden, og jeg vil gætte på der var endnu flere i år. Og nu tænker du sikkert sådan en helt klassisk konference, men så kan du godt tro om igen, for det er faktisk mere en festival, med fagligt indhold, Der er den famøse Bingo Night, sejltur og i år var der også koncert, med det upcomming band Slave and Eagle (den vender vi lige retur til senere).

Lektion i dansk ved Codegarden 18
Lektion i dansk ved Codegarden 18

Det er også til Codegarden hvor nyheder om Umbraco bliver afsløret – Og i år var selvfølgelig ikke en undtagelse, da både Umbraco V8 og Umbraco Headless blev afsløret, og frigivet som preview udgaver – Hvilket ikke er småting 🙂

Og allestedsnærværende GDPR fyldte selvfølgelig en del – men det var mest noget der blev lavet lidt sjov med.

Umbraco 8 Preview

Noget af det allerførste der blev præsenteret var et preview af Umbraco V8. Uden rigtigt at have fulgt med, så har version 8 været længe undervejs, og i onsdags blev det så præsenteret, og med mulighed for at hente et preview build. Der er blevet brugt rigtig meget tid på at rydde op i legacy kode og gøre kodebasen mere stabilt, og tilføjet nogle nye funktioner – Da jeg ikke er udvikler, så holder jeg mig bare til “nye funktioner”, men der er bl.a. tale om forbedringer i forhold til multi-lingual pages.

Men der er nok stadig noget vej til, at vers. 8 kommer i en stabilversion, du skal køre dine kunders sites på.

Umbraco Headless

Konferencens nok største tema i år var Headless CMS. Jeg er heller ikke i tvivl om, at Headless CMS kommer til at drive mange flere løsninger for fremtiden, og det er allerede godt på vej. Selve Umbraco Headless platformen er det nye projekt, der afkobler backend-delen fra front-enden. Det betyder, at i praksis kan du koble et hvilket som helst præsentationslag sammen med backenden, som styrer selve indholdet, så samme platform kan uden problemer styre indhold på hjemmeside, Progressive web apps (PWA), smartwatches, stor skræme, intelligente bots mm.

Slave + Eagle og headless

Nu vi er ved headleass, så viste Mads og Rune fra Umbraco HQ via et demo bandsite, hvordan Umbraco Headless fungerer. Derudover demonstrede de hvordan de via en midi kontroller kunne styre indholdet på en storskærm, hvor indholdet blev leveret via Umbraco Headless.

Og demoen blev sluttet af med, en god gang old-fashioned billet print, klaret via Headless. Om eftermiddagen efter demoen valgte Mads og Rune så at optræde som lige præcis Slave + Eagle. Og de havde selvfølgelig swag med.

Slave + Eagle til Codegarden18

Headless, bots og AI.

En talk jeg så handlede om, at med Headless CMS, kan man afkoble botten fra eksempelvis websitet, og benytte den på flere platforme.
Bots er det store hype for tiden, der er nogle få gode derude, men nogle af dem er stadig “dumb bots.” Men inden længe, så er vi som brugere vant til at bots har AI, og forstår brugerens intentioner når de spørger om noget.

Botten blev bygget live under talken (det er altid modigt), og vi så hvordan den langsomt blev klogere, mens den bl.a. fik tilført AI.

Beskidte tricks fra den mørke afkrog af front-end verden

Votally Friedman leverede en fantastisk talk om bl.a. performance på front end delen, der skal give en bedre brugeroplevelse, særligt når det kommer til hastighed inden en løsning er loaded. Det var en rigtig god, velsammensat og sjov talk, og her er der helt sikkert nogle take-aways der er kommet med hjem.

Hvorfor er vi her overhovedet?

En af de ting Umbraco HQ går meget op i er arbejdsglæde, og at have en mening med det du laver. Derfor havde de inviteret Alexander Kjerulf til at tale om netop det emne – Hvad er fområlet med at gå på arbejde, og hvad er formålet med virksomhedens virke. Det hele kommer tilbage til, at det gode liv handler om glæde, og ikke kun ens egen. Og derfor bør vi have det som den største faktor for hvad vi laver.

En rigtig god og motiverende talk, der godt nok ikke handlede om Umbraco eller noget nyt tech, men som vi ikke må glemme i vores arbejdsliv, særligt ikke når vi bygger digitale produkter, som andre skal bruge – Kan vi gøre verden bare et apr småting, der gør et flow lettere, så gør vi også andres liv bedre.

Preparty og afterparties

Du kan ikke sige Codegarden uden at sige socialt samvær, og øl.

Tirsdag aften startede ud med et preparty ved Umbraco HQ, og der var fyldt i deres lokaler med Thriges gamle generator i Odense. Onsdag bød på den traditionelle “boat ride” i Odense havnekanal, og socialt samvær til alt for langt ud på aftenen. Der var rig mulighed for at netværke og tale om både Umbraco og alt muligt andet, med personer fra hele verden – virkelig fedt, og folk er meget venlige og imødekommende.

Og torsdag aften stod den på den famøse Bingo Night (som man ikke taler om uden for Codegarden), og selvfølgelig fest – Med en kunstner jeg holder af at lytte til, Marvelous Mosell, hvilket var helt fantastisk.

Codegarden19?

Så min første Codegarden var helt fantastisk. Selv er jeg ikke udvikler, men arbejder til gengæld r dagligt med Umbraco CMS og forestår udviklingen af løsninger med produktet, og jeg fik rigtig meget ud af konference. Jeg kunne også fornemme på nogle af de talks der var, at business personer, og de daglige brugere af systemet, er nogen de prøver at lokke med til konferencen.

Jeg vil i hvert fald anbefale dig konferencen, hvis du arbejder med Umbraco, på den ene eller den anden måde – Og jeg satser stærkt på, at vi ses til Codegarden19 🙂

Og ps: Tak til Umbraco HQ, de frivillige og alle der har deltaget for at gøre det til en rigtig fed første Codegarden for mig.

Ét svar

  1. […] Igen i år var jeg til Umbraco’s Codegarden. Hvilket var en mindst ligeså vild oplevelse som sidste år, hvor det var min første gang på Codegarden. […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: