Sådan får du undertekster på Facebook videoer

Sidst opdateret 25 juli 2017.

Det er ikke nogen hemmelighed, at video er en stærk kommunikationsform, og det er også ekstra stærkt på Facebook – men det skal bruges rigtigt.

Langt de fleste brugere af Facebook ser video uden lyd. Og hvis de endelig får tændt for lyden, så har de måske miset de første pointer.

Og jeg spoler ikke tilbage til start – Og det tror jeg heller ikke du gør, hvis du tænker dig grundigt om 🙂 ?

Det er faktisk heller ikke så svært at få de undertekster på – så lad os komme i gang

 

Men hvordan får vi  undertekster på vores video?

Der er faktisk flere muligheder at vælge imellem. Du kan lægge teksterne direkte på din video (hardcode teksterne) i dit redigeringsprogram. Det har jeg personligt lettere dårlig erfaring med, især hvis du får videoen leveret fra en ekstern leverandør.

Hvis der er en stavefejl, eller du senere vil klippe videoen op i mindre bidder, så fanger altså. Især hvis du ikke har adgang til råfilen.

 

Den bedste metode til undertekster på Facebook-videoer

Facebook understøtter i stedet SubRip filformatet (.SRT) til dine undertekster.

Når du bruger SRT-formatet til dine undertekster har du den klare fordel, at teksterne ikke er “brændt” ind i videofilen.

Hvis du så opdager en fejl i din tekst, kan du lynhurtigt rette den, og skal kun skifte .SRT filen ud på Facebook, og dermed ikke hele videoen.

Og hvis du opererer md flere sprog for dit brand på Facebook, så kan du uploade en sprogversionering til hvert sprog og land. Det giver mulighed for at få ekstra mange videoviews – Hvilket nok i givet fald må have betydning for sprednngen af din video.

Selv bruger jeg Youtube til at lave teksterne med. Det gør jeg af flere årsager. For det første fordi, at jeg for det meste også uploader vores videoer dertil, og de også skal have undertekster.

Step 1: Vælg din video og sprog

Det er ganske enkelt dejligt let. Du går ind i videoadministrator på Youtube, og vælger den video der skal have undertekster. herefter får du forskellige muligheder. Vælg Undertekster

Lav undertekster til Facebook video med Youtube
I din video administrator finder du knappen Subtitles/CC. Her kan du tilføje undertekster på forskellige sprog. Ved at benytte denne metode i stedet for at hardcode dem ind i videoen får du mulighed for at have tekster på flere sprog, til samme video, og samtidig får du (måske?) også en mindre SEO-fordel.

 

Nu skal du vælge hvilket sprog underteksterne skal tilhøre – Google giver også mulighed for at have flere versioner. Du har hele 180 at vælge imellem. Vi bruger dansk i dette tilfælde. Klik “Tilføj nye undetekster.”

 

Step 2: Upload eller skriv nye tekster

Nu kan du få lov til selv at vælge – Vil du uploade undertekstene som en .SRT-fil, eller vil du oprette dem selv. I vores tilfælde klikker på vi på “Opret nye undertekster”

 

Så kan du ellers bare gå i gang med at skrive dine tekster og tilpasse dem. Det kræver lige lidt tilvænning – Jeg vil klart anbefale dig, at du bruger -0,5X afspilningshastighed, så du kan fange hvad der bliver sagt. Det lyder fjollet, men det er klart en fordel. For at justere afspilningshastigheden skal du klikke på tandhjulet på videoen. Her kan d også vælge afspilningskvalitet.

Youtubes videoeditor gør det let at skrive underteksterne, og tilpasse dem til din videofil

Når du har skrevet teksten til din første skærm klikker du bare på plusset, og så er teksten tilføjet. Herefter kører det ellers bare derud af. Med trimmeren i bunden kan du selv tilpasse teksten til videoen.

Step 3: Download underteksterne og upload dem til din Facebook video

Nu offentliggør du din video på den blå knap (også selvom du har sat den til privat, for den vil stadig være privat).

Herefter kan du se de forskellige sprogvarianter, klik på den du vil downloade. Her kan du både ændre den, og hente teksterne. Klik på Handlinger

Du vælger .srt under Download, og nu får du filen ned på din computer.

Step 4: Upload dine undertekster til din Facebook video

Nu skal du bare uploade din video på Facebook. Du skal dog være opmærksom på, at den SRT-fil du uplaoder har det rigtige filnavn, ellers går det galt i forhold til sprog og land. Filen skal hedde titel.da_dk.srt. Herefter vælger du punktet undertekster, og uploader dine undertekster derfra hvor du har gemt dem.
Vær obs på, at der har været nogle problemer med visse browsertyper, der driller lidt engang imellem, og selvom browseren virker, så virker det ikke altid med SRT-filerne første gang du prøver at uploade – Men så prøver du bare at uploade igen 🙂

Bum! Så har du underekster på din video – både på YouTube og på Facebook. 🙂

Hvis du vil læse lidt mere om video på Facebook, så se i øvrigt disse links:

Lars Østergaard har skrevet et godt blogpost om, krydspost af Facebook videoer på tværs af Facebook sider. Han har iøvrigt også skrevet et indlæg om, hvorfor du ikke kan sammenligne videoviews på Facebook med videoviews på Youtube.

4 responses

 1. Hej Niels. Kender du til en måde hvor man kan downloade sin video fra youtube inkl undertekst, altså ikke en .srt?

  1. Hej Majbrit.

   Du mener så man downloader filmen med undertekst hvor den er hardcodet ind, efter man har lavet undertekster på Youtube?
   Det kan man så vidt jeg ved ikke – Da den skal laves på selve videoen i et redigeringsprogram specifikt til det.

 2. Hej Niels,

  Hvordan gør du når videoen er på højkant fx på Instagram Stories? Så syntes jeg teksten står på midten af videoen?

  1. Hej Christian.

   Mig bekendt kan man ikke tilføje Closed captions (CC) på instagram. Så her skal du hardcode dem ind i din video, der umiddelbart har en aspect ratio på 4:5.

   Eller er det mere når du hardcoder dem ind det bliver mærkeligt?

Leave a Reply

%d bloggers like this: