8 råd til dig der skal begynde på Universitetet

En lille håndfuld af råd til dig der skal til at i gang med universitetet, eller er i gang. Fra en der der netop har afsluttet universitetet. Lad det være sagt med det samme – karakterer er ikke alt. Så kom i gang med noget der rækker udover dit pensum 🙂

Lad os se lidt dybere på hvad man kan gøre 🙂

Dette indlæg postede jeg første gang ovre på medium

8 råd til dig der skal skal i gang med studiet

Vi får alle sammen at vide, at vi skal hurtigt igennem studieårene, og ud og have et ”rigtigt” arbejde. Og selvfølgelig skal du da også have fokus på dine drømme — Men hvorfor skal de drømme altid inkludere, at du skal have dit første voksen job? Det er helt i orden at have det sjovt, og tænke på andet end de skide karakterer, og måske nødvendigvis nå det hele til tiden.

Nuvel, fremdriftsreformen opfordrer dig til det, og du skal heller ikke dovne den, og hamre shots hver onsdag. Men giv lige dig selv chancen for at opleve noget andet end bøgerne undervejs. Så nu får du lige en håndfuld råd, hvad end du skal til at i gang med dit studie, eller om du netop har afsluttet din BA. For når man er færdig med sit speciale, så får du ikke tiden på universitetet igen — Så nyd din tid på universitetet — Men lad nu være med at dumme dig og havne i en kattepine!

1. Stol på dig selv

Det kan godt være, at du kan få hjælp af studiegruppen, og får ros og feedback fra andre. Men det kan ganske simpelt ikke undgås, at du undervejs vil blive i tvivl.
I tvivl om du har valgt den rette uddannelse, i tvivl om du er god nok når du er færdig, i tvivl om du skulle have valgt at læse på CBS i stedet for på SDU, og om du skulle have valgt samfundsvidenskabeligt i stedet for humaniora.
Politikerne har jo så travlt med at revse humaniora studerende for at ende ud i evig arbejdsløshed og andre titler, som f.eks. Cand. Pant. Men ved du hvad. Du skal bare stole på din mavefornemmelse, og gøre det du brænder for. På trods af, at der gang på gang fra Dansk Industri og politikernes side bliver sagt, at vi mangler ingeniører, så er det bare ikke alle der er lige gode til det der med tal.

 

2. Bliv venner med dine medstuderende

Du skal læse sammen med dem i en del år, så du kan ligeså godt blive gode venner med dem. Drop de dårlige undskyldninger. Kan du ikke blive venner med dine medstuderende, så bliver det altså nogle lange år. Jeg ved godt, at vi ikke altid alle sammen kan være venner.

Men det er trods alt dine studiekammerater der kan få dig op om morgenen, og det er også dem, der kan få dig afsted til undervisning, den regnfulde og mørke novembermorgen, hvor du skal have videnskabsteori kl 8. Det er dem du kan grine med i pauserne, når du er i tvivl om hvad forskellen på konstruktivisme og positivisme er.

Bliv venner med dine medstuderende. Det giver mulighed for sparring og netværk. Så længe du bare bliver venner med nogle få, som du kan sparre med undervejs, og kan fejre succeser med, og nogen som kan trække dig op hvis det går skidt, så skal du nok klare dig godt undervejs.

 

3. Involver dig i det sociale

Det er en rigtig god idé at involvere sig i det sociale på uddannelsesinsitutionen — Her mener jeg ikke kun lige med dine nærmeste medstuderende, men nogle af de mange forskellige udbud der findes.

Der findes både de faglige arrangementer og foreninger, og du behøver altså ikke nødvendigvis være medlem af det hele, og give en hånd med overalt, men jeg vil også vædde med, at du for det første kan lære noget nyt, og for det andet kan få nogle andre input, og nye synspunkter på de faglige problemstillinger. Og så kan du også få nogle venner, som ikke nødvendigvis læser det samme som dig.

Hvilket jo kan blive en fordel når du er færdig. Gør du dit bedste, og ”kun får 4”, så er det altså ikke ensbetydende med at du er dum, eller at du ikke kan få et arbejde bagefter.

 

4. Karakterer er ikke alt!

Nu skal du ikke bare begynde at slacke dig igennem det hele, for det kan jo bide dig i halen, især med fremdriftsreformen. Gør du dit bedste, og ”kun får 4”, så er det altså ikke ensbetydende med at du er dum, eller at du ikke kan få et arbejde bagefter. Der findes bare af og til et fag, eller en disciplin som du ikke er den bedste til.

Det er dig som menneske de bliver vurderet, og ikke udelukkende dine karakterer, men de er naturligvis en indikator på din faglige formåen — Om end de ikke altid kan være retvisende for, om du kan dit faglige stof.

 

5. Find det du brænder for — Og tilpas det til dit studie

Du har rent faktisk muligheden for at blive specialist indenfor netop det område du brænder allermest for. Så hvis du er interesseret i sundhedsområdet, så er der andre tilgange til det, end at blive læge. Måske læser du økonomi, så kan du holde dit fokus på sundhedsøkonomi. Eller ekspert i sundhedskommunikation, hvis du læser kommunikation.

Du vil af og til støde på frie opgaver, hvor du har mulighed for at fokusere på dette område. På den måde kan du vise potentielle arbejdsgivere, at du gennem dit studie har tilegnet dig viden indenfor netop dette område.

 

6. Få noget erfaring undervejs

Der findes mange forskellige muligheder for at få erfaring undervejs. Du kan få et studierelevant job, eller du kan blive frivillig i en af de mange organisationer der findes, både dem med tilknytning direkte til studielivet, eller de mange forskellige organisationer der findes.

Fælles for langt de fleste er, at de har behov for frivillige. Du kan også tage på et udlandsophold. Måske har de ikke alle sammen en direkte kobling til det du skal lave når du er færdiguddannet, men det kan være med til at forme dig som person, og højne dit faglige niveau — Under alle omstændigheder, så lærer du at begå dig i et professionelt miljø, og det har vist aldrig skadet på CV’et.

Hvis du har mulighed for det, så er det også en rigtig god idé at rejse udlands, og gå på et universitet ude i den store verden. Det er i hvert fald en af de ting jeg har fortrudt jeg ikke nåede.

 

7. Drop de dårlige undskyldninger

Du får penge af staten for at læse, og du får betalt din uddannelse. Der findes mennesker i verden som ville opgive alt, for at få de muligheder vi har her i landet, så lad nu være med at forspilde dine chancer og eksamensforsøg på rent dovenskab.

Sæt dig ind i reglerne for eksamen, også hvis du skulle blive syg. Det er ærlig talt dumt at spilde et forsøg enten fordi du stod på Crazy Daisy, Heidis Bierbar eller LA Bar og kastede billig tequila i halsen dagen før din eksamen. Fordi du reelt set blev syg, men ikke har styr på proceduren når det sker.

Du er studerende, og det betyder at det er din beskæftigelse, ligesom andre går på arbejde fra 8–16.

8. Nyd det mens du kan

Måske det bedste råd jeg kan give dig. Lige pludselig står du og er færdig, og så begynder livet altså for alvor efter endt speciale og evt forsvar.

Det markerer afslutningen på en meget lang tid med skolegang. Og når du er færdig har du efterhånden nået en alder, hvor hver fredag, lørdag og søndag ikke bliver accepteret som tømmermændsdage.

Så nyd for pokker din tid under studierne, og lad være med at presse dig selv for hårdt med store krav du alligevel nok ikke kan leve op til. Alt kan ikke være givet på forhånd, og køre efter din plan hele tiden, så tag det som det kommer — Og nyd livet som studerende!

 

Bonus: 9. Man kan ikke læse alt lige grundigt

Du bliver nødt til at læse selektivt. Hvis du nu har virkelig godt styr på Maslows behovspyramide, SWOT analyser, Platons hulemyte eller mikroøkonomi, så lad være med at læse om det, og smid din energi efter noget af det du måske ikke er så stærk i.

Du må indse at du ikke kan læse alt lige grundigt. Hvis du forsøger så ender du med ikke at have tid til ret meget andet, får stress over ikke at nå de 100 sider til i morgen, hvor du også lige skal have 20 siders noter skrevet til.

Drop den dårlige samvittighed over ikke at nå det. Selvom Hans og Grethe altid har læst og 20 siders noter, er det ikke nødvendigt at du har det — Vi læser og lærer alle forskelligt.

 

Og hvorfor kan du så give råd om det?

Jeg har selv “aftjent” min tid på SDU, og blev i sommeren 2015 uddannet Cand. Mag i International viksomhedskommunikation, med speciale i forandringsledelse og digitalisering.

Det er således ud fra min egen erfaring som netop nyuddannet, og tidligere studienævnsmedlem, at jeg giver disse råd videre — Måske råd til den 20 årige Niller som startede på sin Bacheloruddannelse i 2010 og netop lige var flyttet hjemmefra.

Leave a Reply

%d bloggers like this: