Lad os bygge en Raspberry pi retroradio

Retro radio med Raspberry Pi

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er helt vild med med Raspberry Pi – en minicomputer der kan fås til under 400 kr.

Jeg kunne sagtens gå ud og købe en Sonos eller noget lignende, men det er jo ikke sjovt, og så er vi også mere til et mere klassisk design.

Så jeg har fundet en gammel B&O radio rfa 1940’erne. Nærmere betegnet en Bang & Olufsen Standard U42 fra 1941/42.

Den “moderne” del skal drives af en Rapsberry Pi model 3, der har både bluetooth og Wi-Fi indbygget, hvilket gør den ideel til airplay og internetradio. Software delen til min Raspberry Pi skal drives af Runeaudio, Volumio der er et linux build, der er bygget specifikt til lyd og airplay af bl.a. Spotify.

Jeg har egentlig kun haft radioen sat i den ene gang som filmet ovenfor. Og det er der også en god grund til. Selvom det er kram, og godt håndværk, så er det svært at vide i hvilken tilstand en 75 årig radio egentlig er i, når det kommer til komponenterne.

Nye komponenter og en højttaler

Derfor har jeg også besluttet mig for at pille samtlige komponenter ud, og give den nye dele. Den eksisterende højttaler er en mono højttaler, som er totalt mørnet i membranen, og der gik ikke lang tid før den flækkede – Og samtidig skal min nye radio gerne være Stereo, så den skal skiftes.

Det letteste er at skaffe sig nogle gamle PC højttalere, og få dem monteret på. Mine er et sæt 2.1 højttalere fra Logitech, der kommer med strømforsyning og det hele. Lige nu er det bare sat i via minijackstikket der følger med Raspberry Pi’en. Men lyden er ikke af den bedste kvalitet, så der skal jeg nok have fat i en HiFiBerry AMP+.

Nedenfor har du original forside og bagside.

Retro radio med Raspberry Pi

At strippe og rengøre sådan en gammel radio tager rigtig lang tid. Ikke mindst fordi det også er spændende at undersøge de store komponenter når man nu endelig har fat i dem. Jeg er i tvivl om radioen skal have et anderledes look uden på, og om jeg skal have gang i sandpapiret og give det et nyt finish uden på. Det vil også fjerne evt grimme ridser i lakken der er kommet efter årene. Selvom det ikke er mange.

Den tomme skal gemmer på store mængder støv og andet spændende. Herunder et par edderkopper – Der ikke var i live.

Fronten af mit Raspberry Pi møder gammel B&O radio projekt - Nu med lys i displayet

Jeg har fundet en masse inspiration fra Bob Rathbone websitet her, og der er også forskellig dokumentation på hvordan man kan lave radionen med mere funktionalitet end jeg har gjort. Da radioen benytter potentiometere er det lidt mere besværligt at få deres signal skrevet om til et digitalt input som Raspberryen kan forstå. Hvor det havde været lettere med “analoge” input som eks knapper. Så de kommer ikke til at have nogen funktionalitet her.

Volumio på Raspberry Pi

Volumio er virkelig let at sætte op. Se hvordan du gør i videoen her:

Herefter skal du installere et plugin i Volumio og logge ind på din Spotify account (vær obs på du nok skal have premium). Jeg har tidligere benyttet Runeaudio til en test, men det build har ikke været opdateret siden 2015, mens Volumio løbende bliver opdateret

Volumio på Raspberry Pi

Det største problem ved Volumio i forhold til Runeaudio er, at Volumio kræver at du indtaster password når du booter det op, og umiddelbart ikke kan slå det fra. Og det skal gøres på Raspberry’en. Derudover så kunne du på Runeaudio benytte dig af Airplay. Det kan du heller ikke på Volumio. Så hvis du ikke har et problem med “ældre kode”. Der stadig virker, så gå med Runeaudio.

Mit projekt har faktisk ikke krævet en eneste linje kode, udelukkende noget opsætning i et ganske enkelt webinterface, og med tonsvis af guides på nettet hvis du er i tvivl, så kan du lave det ganske nemt selv, og med lidt forberedelse kan det klares på max en weekend.

Version 2

Den næste version af min radio skal naturligvis have knapper og tunere der fungerer. I radioen er der et indbygget “display”, som jeg meget gerne vil have til at fungere, så når man drejer på knappen og den lille nål bevæer sig, så tuner den ind på en lokal radiokanal for den enkelte by. Og nu spørger du sikkert hvorfor – Fordi jeg kan, og fordi det vil tilføje charme til projektet.

Derudover skal radioen have en HiFiBerry i stedet for jackstik tilslutningen, så lyden bliver bedre, da det indbygge jackstick ikke er det bedste.

Hvilket projekt pønser du på med din Raspberry Pi?

 

In

Leave a Reply

%d bloggers like this: